Lakipalvelut yrityksille
01. Sopimusoikeus ja kauppaoikeus

Sopimusoikeus yritystoiminnassa
Lähes kaikki yritystoiminta ja kaupankäynti perustuvat sopimuksiin. Sopimusoikeus huomioiden laadittu sopimus on tehokkainta riskien ennakointia. Hoidamme sopimusasiat puolestasi, ja voit keskittyä ydintehtäviisi
Kokeneena juristina voin auttaa sopimusoikeusasioissa ja sopimuskiistoissa monin eri tavoin:
​
-
Sopimusneuvottelut: Autan asiakastani sopimusneuvotteluissa, jotta asiakas ymmärtää paremmin sopimuksen ehdot ja varmistan, että sopimus suojaa asiakkaan etuja. Voin myös auttaa neuvottelemalla sopimusehtojen muuttamisesta asiakkaan eduksi.
-
Sopimusten laadinta: Juristina voin auttaa asiakastani sopimuksen laadinnassa, jotta sopimus vastaa asiakkaan tarpeita ja varmistaa, että sopimus täyttää kaikki tarvittavat lailliset vaatimukset.
-
Sopimusrikkomukset: Jos sopimusrikkomus tapahtuu, voin auttaa asiakastani selvittämään, miten rikkominen vaikuttaa sopimukseen ja auttaa häntä vaatimaan korvausta sopimusrikkomuksesta. Autan asiakastani päättämään, miten sopimuksen rikkomisesta voidaan selviytyä, esimerkiksi sopimuksen purkamisella.
-
Riidanratkaisu: Jos sopimusriita etenee oikeudelliseen kiistaan, juristina voin auttaa kaikissa oikeudellisissa vaiheissa, kuten valmistelussa, neuvotteluissa, oikeudenkäynneissä ja sovittelussa.
-
Oikeudellinen neuvonta: Tarjoan yleistä oikeudellista neuvontaa sopimusoikeusasioissa ja autan asiakastani ymmärtämään oikeudellisia kysymyksiä, kuten vastuuta, vahingonkorvausta ja sopimuksen sitovuutta.
Sopimusoikeudessa sopimuksissa on eroteltava elikeinonharjoittajien väliset sopimukset ja elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan väliset sopimukset. Näiden mekanismit ovat toisistaan poikkeavat. Kuluttajan kanssa tehdyt sopimukset ovat hyvinkin tarkkaan säänneltyjä ja pääasiassa kuluttajia suojaavia. Elinkeinonharjoittajien väliset sopimukset ovat pääasiassa sopimusvapauden piirissä. Lait kuten kauppalaki ja kauppakaari tulevat käytettäviksi siinä tilanteessa, kun muuta ei ole sovittu asiasta. Lisäksi joissakin tapauksissa on huomioita erityislait kuten esim. asuntokauppalaki.
​
Sopimukset voidaan lajitella esim. seuraavasti:
kansainväliset – kansalliset sopimukset, kuluttaja- ja liikesopimukset, kerta- ja kestosopimukset ja vielä vakiosopimukset ja yksilölliset sopimukset.
​
Sopimus syntyy kun tarjouksen vastaanottaja on hyväksynyt tarjoajan tarjouksen. Tarjous on antajaansa sitova, kun potentiaalinen sopimuskumppani on lukenut tarjouksen vaikkapa sähköpostin avaamalla ja lukemalla sen. Tarjous tulee hyväksyä tarjouksen voimassaoloaikana. Tarjoajien tulisikin olla tarkkana siinä, että mainitsevat tarjouksen voimassaoloajan. Tarjous on muutoin antajaansa sitova mahdollisesti pitkänkin ajan. Sopimus syntyy tarjouksen ja siihen annetun hyväksyvän vastauksen seurauksena.
Jos tarjouksen saaja vastauksessaan muuttaa jotakin eli esim. ”ostan, mutta kolmen vuoden takuulla tarjouksessa olleen kahden vuoden sijaan”, kyseessä on vuorostaan sopimuskumppanin tarjous alkuperäiselle tarjoajalle uusin ehdoin. Tarjous – vastatarjous keskustelu on yleistä, mutta vaatii tarkkuutta molemmilta osapuolilta, ettei pääse katoamaan mistä keskustellaan ja mitä pyritään sopimaan.
​
Tiedonantovelvollisuus sopimusoikeudessa on sekä tarjoajan että sopimuskumppanin vastuuta. Tarjoajan on osattava tarjota ja sopimuskumppanin on osattava tietää mitä tarvitsee. Lähtökohtana on sopimuksen tekijöiden vastuu sekä siihen liittyvä sopimusvapaus.
Osapuolten ollessa eri tasoilla sopimuksen tekokyvyissään ja -tiedoissaan lainsäätäjä on mahdollisesti pyrkinyt suojaamaan ”heikompaa” osapuolta ja tästä on pääasiallisesti kysymys kuluttajansuojalaissa. Myyjä katsotaan siinä lähes aina vahvemmaksi ja ostaja-kuluttaja heikommaksi.
Tästä samasta syystä lainsäätäjä ja oikeuskäytäntö ja kauppatapa useissa kohdin suojaavat vakiosopimuksia käytettäessä siten, että jos tulee riitaa vakiosopimuksen ehdoista niin tulkinta oikeudessa tapahtuu pääasiallisesti vakiosopimusehtojen laatijan vahingoksi. Suositeltavaa olisikin, että vakiosopimukset tulisi laatia vahvoiksi ja nuo vakiosopimusehdot myös käydä läpi niiden laatijan ja sopimuskumppanin kanssa yhdessä ennen sopimuksen syntymistä.
​
Kansainvälisissä sopimuksissa tulee aina sopia siitä, minkä maan lakia sovelletaan. Tässä on tietysti huomioitava se, että sovittava laki on sellainen, jonka nojalla annettavat tuomiot/päätökset mahdollisissa riitatapauksissa on pantavissa täytäntöön. Aina se ei ole mahdollista.
​
Tiivistettynä, pyrkimykseni sopimusoikeusasioissa on aina auttaa asiakastani hahmottamaan sopimusoikeudellisia kysymyksiä ja löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun sopimusriitoihin.
​
Ota yhteyttä, soita jo tänään: Juristi Juhe 050 5236240
