Palvelut yksityisille
02. Testamentti ja edunvalvonta

Testamentti
Testamentin tarkoitus on määrätä omaisuuden siirtymisestä testamentintekijän kuoleman jälkeen.
Testamenttilajeja on useampia: omistusoikeustestamentti, rajoitettu omistusoikeustestamentti ja hallinta- tai käyttöoikeustestamentti.
Eri testamenttilajien variaatioita ovat vuorostaan kaikki laaditut testamentit.
Puhtaalla omistusoikeustestamentilla luovutetaan omistusoikeus testaattorin kuoleman jälkeen jollekin joko kaikkeen tai osaan omaisuudesta.
Rajoitetulla omistusoikeudella tarkoitetaan esim. että testaattori luovuttaa omistusoikeuden jälkeensä jollekin siten, ettei tuo omaisuuden saaja saa tehdä omaisuudesta vuorostaan testamenttia ja määrää kenelle omaisuus on ensimmäisen omaisuuden saajan jälkeen menevä.
Usein näin on avioliitossa keskinäinen testamentti määräyksin, että molempien kuoltua omaisuus menee lapsille. Tällöin kannattaa miettiä sanamuoto tarkasti, varsinkin jos on useita saajia.
Käyttö- ja hallintaoikeustestamentti on myös yleisesti käytetty, mutta avioliitoissa pelkästään kotiin ja koti-irtaimistoihin sitä ei tarvitse tehdä, koska avioliitoissa leskellä on jo lain nojalla oikeus pitää hallussaan yhteinen koti irtaimistoineen. Jos halutaan määrätä muusta omaisuudesta niin silloin suosittelen tämän testamentin käyttämistä myös avioliitossa. Rintaperilliset joutuvat tässä valitettavasti maksamaan perintöveron omaisuudesta heti kun saavat omaisuutta jo ensimmäisen puolison kuollessa.
Käyttö- ja hallintaoikeustestamentti on käyttökelpoinen ja usein jopa tarpeellinen lapsettomille avopareille. Ilman ko. testamenttia avopuolison kuollessa avoparin omaisuuden jakaminen tulee kyseeseen jo siinä vaiheessa. Kuolleen avopuolison perilliset voivat vaatia omaisuutta jaettavaksi kuolinpesän ja elossa olevan avopuolison kesken heti kuolemantapauksen tapahduttua.
Suosittelen usein myös lapsellisille avopareille keskinäisen hallintaoikeustestamentin tekemistä. Se ei poista velvollisuutta tilin tekemiseen dvv:lle alaikäisten lasten huoltajana, mutta se helpottaa omaisuuden hallinnointia.
Yllä mainittujen lajien lisäksi siis lajeja voidaan yhdistellä ja ehdot laatia monenlaisina. Perustestamenttiin löytyy netistä paljon vaihtoehtoja, mutta jos aiot tehdä testamentin erilaisilla ehdoilla ja omaisuuslajeilla suosittelen juristin käyttämistä sen laatimisessa siksi, että testamentin tulkinta on kiinni testamentin sanamuodosta ja sen tulee olla oikea testamentin tarkoitukseen ongelmien välttämiseksi myöhemmin.
Testamentti on allekirjoitettava kahden esteettömän todistajan läsnäollessa ja testaattorin on oltava täysissä järjen voimissaan testamentin tehdessään ja allekirjoittaessaan.
Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutettu voidaan määrätä kun henkilö tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan. Tämä voi tapahtua kenelle vaan ja koska vaan.
Valtuutettu voidaan määrätä edustamaan valtuuttajaa tämän omaisuutta koskevissa ja muissa taloudellisissa asioissa; tämän lisäksi voidaan määritellä lähes mitä/miten vaan ja tarpeellista on antaa samalla valtuutus hoitaa valtuuttajan terveyteen liittyviä asioita. Ilman valtuutusta terveysasioihin voi valtuutetulla olla vaikeuksia saada tarvitsemiaan tietoja valtuuttajan terveydellisestä tilasta.
Edunvalvontavaltuutus voidaan rajoittaa koskemaan määrättyä oikeustointa, asiaa tai omaisuutta (ei testamenttia).
Varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu voidaan määrätä samassa valtuutusasiakirjassa. Nämä kuitenkin tarvitsevat aina oman vahvistuksen määräykselleen digi- ja väestötietovirastossa.
Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen.
Asiakirja on tehtävä kirjallisesti, allekirjoitettava kahden esteettömän todistajan läsnäollessa ja allekirjoituksen todistajien tulee tietää, että kyseessä valtuutus, mutta ei tarvitse tietää sisältöä.
Kun edunvalvontavaltuutus tulee ottaa käyttöön valtuutuksen tekijän tullessa lain edellyttämään kuntoon, niin edunvalvontavaltuutus lähetetään yhdessä lääkärintodistuksen kanssa digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi.